Wednesday, February 29, 2012

DEMI KAMU

*honey*



Honey
Demi kamu
Ummi sanggup menjadi gemuk
Menambah kg ke kg
Sehari ke sehari
Minggu bersilih minggu
Bulan bertemu bulan
Sehingga 9 bulan di dalam kandungan

Honey
Demi kamu
Ummi sanggup berhabis duit
(Eh! Duit Abah kamu sebetulnya! :-p)
Buat membeli itu dan ini
Juga memborong ini dan itu
Keperluan kamu sebagai seorang bayi
Semuanya serba baru duhai anakku

Honey
Demi kamu
Ummi sanggup menahan sakit
Yang bukannya hanya sedikit
Sepanjang menghamilimu
Sehingga detik kamu menjenguk dunia
Dan sesudah melahirkan kamu
Wahai zuriat ke tigaku

Honey
Demi kamu
Ummi sanggup bersengkang mata
Berjaga siang mahupun malam
Menjaga keperluan dirimu
Dari saat memandikan
Menukar lampin pakai buang
Memakaikan baju
Menyusukan kamu
Dan hampir untuk segala-galanya
Ummi sentiasa bersedia untuk itu
Fizikal atau pun mental
Bagi segala kemungkinan yang tiba

Honey
Demi kamu
Ummi sanggup menahan diri
Berpantang makan itu dan ini
Aduh!
Dugaan ini yang paling mencabar
Ummi sungguhlah tidak sabar!
kuikuikui

Honey
Demi kamu
Ummi sanggup berbuat apa sahaja
Asalkan kamu sihat membesar
Honey anak Ummi sayang!

Dan juga demi kamu juga
Adib & Nur

Demi kamu semua
Anak-anak Ummi
Demi kamu!

* Adib & Nur *

Tuesday, February 28, 2012

ZAHIRIL ADZIM



Assalamualaikum...

Mr. Hubby balik dari opis tadi
Belikan me majalah-majalah ni
Majalah yang wajib dibeli setiap bulan
Cuma yang masih belum ada ialah
Majalah Jelita

Senaskhah demi senaskhah (betul ke spelling "senaskhah" ni ye :-p?)
Diselak dibelek
Dibaca sepintas lalu
Mata tertancap dalam Majalah Intrend
Di dalam ruangan
Blogger pilihan Intrend
Si Hanis Zalikha saja yang aku dok follow sebelum ni
"Hamis Jalikha" yang comel vogue tu!
Dan very friendly juga tau!
Sebab dah pernah jumpa hokey?!

Dan nah!
Ada si dia!
Aktor Zahiril Adzim!
Pujian nampak melangit untuknya
Melambangkan ada "something" yang menarik sungguh!
Pantas ku capai BB Torchku
Menaip ke blognya
http:zahiriladzim.blogspot.com

Wah!
Baru seminit dua membaca
Aku tersenyum simpul doh!
Gaya tulisannya bagai ada "sesuatu"

Korang nak tahu best ke tidak?
Pegilah baca blog dia!
Iye, cepatan dong!
Sekarang! Now!

Aku suka dia
Lakonannya hidup
Tampak jujur dan suci
Juvana
Parit Jawa
(Sekadar menyebut sebahagian daripada drama lakonannya)
Kan?!

Semoga terus success Zahiril Adzim!
Terbaeklah!

** terasa lebih rajin & addicted nak berblog selepas melihat blog-blog pilihan di dalam majalah Intrend. terinspirasi oleh kamu kamu kamu! **

MY BEST FRIENDS

Assalamualaikum...

270212

Petang semalam, my best friend, Reena datang ke rumah melawat T & Honey. Dia bawakan kain selimut ni buat baby. Siap berjahit nama "HONEY" lagi! Kakak Nur dah siap cop nak kain selimut warna pink tu. Sebok je Kak Ngah ni ye Honey?



Me, Kak Yah (my best friend jugak) & Reena semasa opening spanya di premis baru bulan 12 tahun sudah.

Thanks again Na!



280212

Kak Anis (my best friend too) datang singgah di rumah tadi. Dok pegang gomol Honey tapi itu budak terus lelap tak khabar apa. Maklumlah baru lepas mandi & bf. Memang lena sangatlah dia! Sampai Mama Anis dia balik pun, dia masih ketiduran. Tq Kak Anis datang rumah T tadi ye!



My friends,
Sayang kamulah banyak-banyak!

Monday, February 27, 2012

ABAH



Assalamualaikum...

Abah dah discharge tadi. Hubby g ambik @Hoshas. Alhamdulillah. Tapi badan Abah masih lemah. Kelihatan Abah dok makan nasi dengan Nur.

HONEY: 1 BULAN



Apa yang Honey boleh buat dalam usia sehari menjangkau ke satu bulan?

* tak mahu teruskan bf kalau my breast berbau. Kalau tidak dia beraksi seperti mahu muntah. Hal ini terjadi masa T susukan dia di hospital sesudah melahirkannya. Masa tu badan Ummi berpeluh, berbau busuk. Pembersih betul kamu ni ye Honey?;
* tidak suka dibedung;
* tali pusat tercabut pada hari ke 9;
* tersenyum kala diagah orang,
* lepas bf, tak mahu terus diletak, nak duduk beriba dahulu;
* me tak boleh hilang dari pandangan matanya, mahu Ummi sentiasa di sisinya;
* setiap malam bangun bf 3 kali sahaja. Selang 2 jam sekali;
* purata tukar diaper 6 kali sehari;
* lately mahu tidur beriba. Then baru boleh letak atas tilam;
* kuat bf tau anak Ummi ni!;
* mulut ternganga tanda tidurnya yang amat lena;
* lately dah pandai menangis kalau Ummi lambat ambik dia;
* kuat mengerang. Orang tua-tua cakap "tengah mengeras daging";
* bersunat hari ke 30. Alhamdulillah;
* mula-mula nak tidur kena bertepuk peha. Dia nak ada orang temankan dia masa dia tidur;
* lahir 2.57kg. Hari yang ke 11, 3kg. Hari ke 19, 3.1kg;
* nampak pipi dah tembam. Dagu dah ada 2. Ummi suka nak tengok Honey chubby!;
* tatkala dimandikan diam sahaja. Tak berbunyi langsung as long air mandian tu suam. Pernah sekali mandikan dia dengan air sejuk, menangis dia!;
* hisap ibu jari sendiri kalau Ummi lambat bfkan dia. So cute!;
* muntah @ jeluak kalau lepas bf tak sendawakan dia;
* dah mahu berdiri hari yang ke 15;
* mulut dia tak berhenti "membebel" tatkala menyusu kalau bagi bf lambat padanya;
* duduk diam saja kalau dok tungku badan dia;
* suka tidur di dalam gelap;
* masa bf tak boleh bising. Kena diam-diam. Kalau tidak Honey "membebel" tak sudah-sudah;
* main dengan uri kot. Kadang tersenyum sampai tahap nak gelak & kadang sebak nak menangis juga;
* mak mertua bilang, muka Honey ni sentimental. Hehe...;
* semakin hari, semakin meragam. Nak beralih bulan kot?



Ummi sayang Honey banyak-banyak! Tak sabar nak tengok tubuh dia berisi. Gemok!

Sunday, February 26, 2012

BERPANTANG IV

Assalamualaikum...

200212

Hari ni Kak Long masakkan Ikan Selar Goreng & Sayur Sawi Tumis Air. Alhamdulillah.



210212

Hari ni Kak Long masakkan Singgang Ikan Kembung & ada ulam Daun Pegaga. Alhamdulillah.



220212

Hari ni T dah larat memasak. Dah mula masak sendiri. Dah bagitahu Kak Long tak perlu dia masak for me lagi. Tapi yang mudah begini sajaLah. Main potong, hiris & campak style! Coz tak boleh berenggang dengan Honey. Dia nak Ummi dia lepak duduk sebelah dia saja. Kalau tak dia jerit "uwa,uwa"! Hehe...

Ayam Goreng & Ikan Selar Rebus. Very d simple one! Alhamdulillah.



230212

Hari ni T masak Ikan Selar Stim, Ayam Goreng & Sayur Sawi Tumis Air. Alhamdulillah.



240212

Hari ni T masak Ikan Tenggiri Stim. Alhamdulillah.



250212

Hari ni T masak Ikan Selar Rebus sahaja. Alhamdulillah.



260212

Hari ni T masak Kari Ayam Diet & Sayur Sawi Tumis Air. Alhamdulillah.

REZEKI

Assalamualaikum...

Tadi kawan Mr. Hubby datang ke rumah. Isteri dia berikan ini. Kuih Tat & Kuih Donut. Anak-anak makan dok puji kata sedap-sedap! Alhamdulillah. Terima Kasih!

BERSUNAT

Assalamualaikum...

Alhamdulillah. Honey sudah selamat disunatkan oleh Mak Cu Nor tadi. Seorang bidan yang dibawa ke rumah oleh saudara Mr. Hubby. Ini saja bahan-bahan yang digunakan oleh Mak Cu Nor, Tepung Ubi aka Tepung Kanji atau pun Bedak Sejuk dan juga mata pisau Super Nacet jenama Gillette. Honey berbunyi "ekk" sikit aje. Ummi dia lak yang over debar-debar tadi. Settle satu bab. Tunggu nak buat majlis Cukur Jambul pulak lepas ni. Insya Allah.

Thursday, February 23, 2012

ABAH

** gambar tahun lepas @hoshas bersama abah, ma & kak long **



Sudah seminggu Abah admit @Hoshas Temerloh. Ma cakap tubuh badan Abah semakin mengecil. Menyusut sudah. Kesian Abah. Doktor bilang mahu monitor jantung, paru-paru dan buah pinggangnya. Oh deritanya dia menanggung sakit. Seksanya dia menahan sakit. Dengan faktor umurnya yang kian lanjut. Duduk diam tak larat nak buat apa. Sampai ketika Nurse nak ambik darah, tapi proses itu terpaksa dihentikan sebentar, kerana darah Abah dah tak ada! Jari pun dah hancur lebam hari-hari diambil darahnya. Hari tu masa pregnant sempatlah 5 kali T buat BSP (Blood Sugar Profile), 4 kali sehari dicucuk jarum untuk mengetahui kandungan gula dalam darah, dah pun terasa seksa. Ini pulak bila hari-hari diambil darahnya. Nak pergi melawat Abah pun tak boleh. Telefon sajalah menjadi penghubung kami. Ini merupakan kali ke tiga Abah ditahan @Hoshas tahun ni. Janganlah ditambah lagi bilangan itu Abah. Cukup-cukuplah tu. Kesian sama Abah! Tapi kalau tak ke hospital, bagaimana bisa Abah lekas sembuh?

Abah, cepatlah sembuh. T rindu Abah. T sayang Abah. Mahu peluk dan cium Abah!

Honey dah lena. T masih belum boleh lelap. Teringatkan Abah.

Abah tengah buat apalah agaknya sekarang? Ma bilang Abah tak perlukan wayar (oksigen) untuk tidur lagi. Abah lelah. Semput. Tak boleh tidur malam. Lena ke Abah tidur sekarang? Atau tengah menahan sakitkah?

Sayunya rasa. Bila teringatkan pandangan mata Abah sejak T jumpa dia dua minggu yang lepas. Kosong. Tiada apa.

Abah. Tak sabar nak jumpa Abah. Bila boleh nak jumpa Abah ni?

Ya Allah! Kau sembuhkanlah penyakit Abahku. Semoga dia berada di bawah lindungan-Mu selalu. Amin.

Sayang Abah.

Tuesday, February 21, 2012

MAK SU HONEY

Assalamualaikum...

20022012

Adik bongsu T balik ke Temerloh hari Sabtu lepas. Balik sebab nak jaga Abah kami yang admit @HosHas sejak hari Jumaat (17022012) kerana kaki bengkak & sembab angkara Diabetes. Kelihatan Honey di atas pangkuan Mak Sunya. Mak Su dah balik pun hari semalam.



Mak Su bagi ni untuk T. Nutty Almond Cookies dalam bekas Tupperware yang cute ni. Tq so much Mak Su! You are so sweet! Sayang Mak Su!

ABAH HONEY

Assalamualaikum...

20022012

Tengahari tadi Mr. Hubby balik ke rumah. Hantar lauk for lunch. Kelihatan si Honey didukung diulit oleh Abahnya. Anak Abahlah katakan! Setiap masa nak bermanja dengan Abahnya.



Door Gift pemberian Bank Muamalat untuk Mr. Hubby. Tadi ada jamuan makan menyambut boss baru di cawangan Temerloh. Oh! Sangat suka dapat buku nota & paper bag gini! Mohlah kita mencoret-menconteng apa-apa yang patut yak?

PAK ANJANG HONEY

Assalamualaikum...

19022012



Adik T, Nizam aka Pak Anjang my kids datang ke rumah. Dia & family dari hospital melawat Abah yang sudah 3 hari ditahan di wad. Tq Pak Anjang bagi Ang Pow untuk Honey ye? Kelihatan anak saudara T, Nawfal, geram jer dok menengokkan si Honey tu! Hehe...

KAK NGAH HONEY

Assalamualaikum...

Semakin hari, Kak Ngah Honey semakin boleh diharap. Alhamdulillah. Mahu menolong ringankan beban Ummi samada di dapur ataupun menjaga adiknya. Ummi sayang Kak Ngah banyak-banyak tau!





Saturday, February 18, 2012

BERPANTANG: III

Assalamualaikum...

Seperti biasa, makanan kami disediakan oleh Kak Long. Untuk dinner, Hubby cari makanan lain pulak untuk dia & the kids. Terima kasih banyak-banyak Kak Long! Kalau Kak Long tak masak, kesianlah sama saya. Berlaparlah saya! Hehehe... Inilah masanya nak bermanja dengan Kakakkan? :-D

Menu kali ni ada Sup Ayam, Ayam Goreng Halia & Sayur Sawi Tumis Air. Alhamdulillah. Ini pun dah cukup bersyukur!




ANAK ABAH

Assalamualaikum...

Saya dah jadi anak manja kesayangan Abah. Abang Adib & Kak Ngah sudah jeles sama saya. Hehehe...



BAJU BARU HONEY

Assalamualaikum...

Honey bersama sebahagian lagi koleksi baju yang diberikan oleh "makcik-makciknya".

Baju yang diberikan oleh kawan T, Aunty Haiza.



Baju yang diberikan oleh kawan T, Aunty Zuraidah.



Baju yang diberikan oleh my Sil, Aunty Ieqa.



Baju yang diberikan oleh kawan T, Aunty Fida.



Baju dan set tilam yang diberikan oleh biras T, Aunty Shikin.



Baju yang diberikan oleh kawan T, Aunty Wa.

Tuesday, February 14, 2012

KAK NGAH

Assalamualaikum...

Nur balik dari sekolah tadi, kawan T, Fida yang hantar. Adib stay di sekolah coz ada latihan Softball petang ni. T lambat buka pintu coz duduk "memerut" di dalam toilet. T bukak pintu & tengok Kak Ngah tengah menyapu daun-daun kering di garaj. Olo anak Ummi. So sweet tolong Ummi tau! Sempatlah Ummi candid gambar dia tengah menyapu. Ummi sayang Kak Ngah banyak-banyak tau! Dah boleh harapkan Kak Ngah masak nasi, basuh pinggan, basuh-jemur-angkat-lipat kain. Walau tak sempurna mana tapi bolehlah diharap serba-sedikit. Sama macam Abang Adib jugak. Dah boleh disuruh itu ini. Suka Ummi tau!


TETAMU HONEY

Assalamualaikum...

Petang semalam kawan T, Kak Wa & Suami datang ke rumah melawat Honey. Bawa hadiah baju ANAKKU warna pink for Honey. Tqvm Aunty Wa!



Kawan T, Fida datang melawat last Friday. Bawa baju & legging for Honey. Tqvm Aunty Fida! Tq jugak tumpangkan anak-anak Kak T balik dari sekolah. Tak terbalas jasa Fida pada Kak T tau!



** Terima Kasih juga buat En. Tajul & family yang sudi bertandang ke rumah kami hari Isnin lepas **

BERPANTANG: II

Assalamualaikum...

Makanan yang dimasak oleh Kak Long T. Bersekali dengan lauk for my kids. Tq Kak Long. Kalau Kak Long tak masak maka berlaparlah saya!







Telur Goreng. Air tangan Abah buat anak-anaknya. Diaorang suka makan Telur Goreng Abah. Gemok & Gebu kata mereka!



Sempat buat Puding Karamel ni sebelum admit di hospital baru-baru ni. Anak-anak teringin nak makan.