Posts

Showing posts from February, 2013

Honey Demam

Image
Assalamualaikum...Dalam setahun umur Honey, dia dah sampai ke seluruh semenanjung Malaysia (kecuali Perlis), Vietnam dan Singapura. Honey demam dua kali sahaja dalam tempoh setahun ini. Nak dijadikan cerita, petang semalam Ummi dan Kak Ngah dok bermain badminton di hadapan rumah. Dan apabila ada dua orang budak perempuan ni yang jadi penonton kami, t offer mereka main sama. Bila dah Nur bermain dengan mereka, t layanlah Honey berjalan-jalan di sekitar rumah (sila lihat gambar). Seronoklah cek mek tu bukan kepalang bila orang dok lepas dia gitu. Selama ni kalau berjalan pun di dalam kawasan pagar (samada Abah atau Abang Adib yang mengawasi). Bila dah jatuh dua kali di atas jalan tar semalam, t bawalah Honey masuk ke dalam rumah. Menangislah dia nak lepas berjalan lagi. Adalah dekat sejam dia berjalan semalam (dari 6.00 - 6.50 petang). So, masa nak tidur malam tadi (dalam pukul 11.00 malam), t dah rasa badannya panas. Kemudian tidur selepas menyusu badan. Bangun berjaga pula pada pukul …

Restoran Al-Edrus, Wangsa Maju

Image
Assalamualaikum...12.02.2013Dari Port Dickson, kami ke sini for lunch. Ini kali ke dua kami makan di sini tetapi dah banyak kali Hubby tapau beli bawa balik kalau dia ada urusan ke KL seorang diri.Memang sedap menjamu selera makan Nasi Arab di sini. Chicken Mandy & Lamb Mandy. Kebab Grill dan airnya juga. Kenyang kami makan. Syukur Alhamdulillah. Sesudah makan, kami pun pulang ke rumah. Alhamdulillah. Semuanya selamat sampai ke rumah masing-masing. Buat big boss, lain kali kita pergi holiday lagi iye? Terima kasihlah banyak-banyak belanja kami semua. Sayang big boss saya ni! Muah muah muah!

Catatan Perjalanan Ke Singapura (Part 3)

Image
Assalamualaikum...10.02.2013Tersedar at 6.00 pagi. Get ready for today. USS kami datang!Setelah siap mandi, bersolat dan bersiap, kami turun ke lobi untuk bersarapan. Ketika bersarapan, ada seorang perempuan menegur Honey. Borak punya berborak, dia mentionlah pasal satu cerita ni. "You tengok tak malam tadi drama Tomok & Yana Samsudin? Me jawab tengok. "Husband I lah yang buat drama tu" . Me pun "Oh iye ke?" Hehe... Dia pun nak bercuti ke USS juga. Sama seperti kami. Sekitar jam 8.00, driver kami datang menjemput. Kalau semalam kami menaiki van, today kami naik Hyundai Starex. So today kami tak perlu keluar dari van untuk mengecop pasport bagai. Oh what a relief! Dah jimat masa di situ. So lain kali bolehlah kami contact driver ni lagi kalau nak masuk Singapore. Orangnya pun baik dan peramah. Borak punya borak rupanya dia orang Terengganu dan kampungnya di Jengka saja. Oh!Ok. Kami sampai di Universal Studios Singapore sekitar 9.30 pagi. Ini merupakan kunju…

Catatan Perjalanan Ke Singapura (Part 2)

Image
Assalamualaikum...09.02.2013Me bangun tidur pada jam 6.00 pagi. Mandi, bersolat Subuh, bersiap-siap & turun ke lobi. Bersarapan bersama dan sekitar jam 9.00 pagi, kami menaiki van yang disewa untuk membawa kami ke Kota Singa, Singapura. Settle urusan pasport, kami terus dibawa ke Pulau Sentosa.  Kami tiba di sini jam 11.00 pagi. Tempat yang dituju, Underwater World. Tiketnya driver kami sudah beli awal-awal so kami terus berjalan masuk ke dalam tempat ini. Seronok melihat ikan-ikan yang pelbagai rupa tetapi malangnya kami terlepas peluang untuk menyaksikan show Ikan Dolphin. Kami menghabiskan 2 jam di sekitar Pulau Sentosa ini dan pada pukul 1.00 tengahari, driver datang menjemput kami. Memandangkan sudah tiba waktu lunch, kami minta dibawa ke Restoran M.A. Deen Biasa di Arab Street. Ke mana mahu pergi, kami bilang sama driver. Dia mengikut saja tanpa banyak soal. Hehe suka! Mahu makan Sup Tulang Merah di restoran ni tau! Mula-mula order 2 pinggan saja Sup Tulang Merah ni, kemudia…

Catatan Perjalanan Ke Singapura (Part 1)

Image
Assalamualaikum...08.02.2013Kami bertolak dari rumah pada pukul 5.00 petang. Menunggukan suami salah seorang staff Hubby keluar dari officenya. Sementelah pula Hubby demam. Singgah seketika untuk bersolat Asar di Masjid Tasik Chini sekitar 6.30 petang. Usai bersolat, kami kemudiannya meneruskan perjalanan ke Johor Bahru. Tiba di Segamat pula sekitar jam 9.00 malam. Berhenti for dinner di Restoran Azmi Masakan Panas Pantai Timur. Masa ni sudah terasa lapar so terus berhenti makan. Padahal banyak lagi kedai makan di bandar Segamat. Sudah makan, kami beredar keluar. Cuak aje rasa di sepanjang perjalanan coz Hubby tak sihat. Tiba-tiba pula sakit kepala dan demam. Cari ubat di farmasi sahaja tengah hari tadi dan balik rumah tidur berehat sebelum gerak ke Johor Bahru. Mujurlah Hubby ok. Me sangat-sangatlah bimbang sepanjang perjalanan. Iyelah, Hubby tak sihat. Perjalanan masih jauh. Malam semakin melarut. Takut memikirkan kemungkinan yang bakal tiba. Kemudian, Hubby berhenti sekejap di R&am…

GERAK HATI

Assalamualaikum...Daku punya gerak hati yang sangat kuat. Ianya seperti ini. Bila daku terfikirkan seseorang, tak lama lagi muncullah orang itu. Atau daku akan mendapat berita darinya. Tak kira mereka dari kalangan keluarga atau pun kawan-kawan. Macam ketika tiba-tiba daku berkata begini, "dah lama tak dengar lagu sekian-sekian", eh tiba-tiba lagu tersebut daku dengar di radio atau "dah lama tak dengar pasal artis tu", tiba-tiba terbaca di majalah atau surat khabar tentangnya. Daku juga boleh membaca "suara" orang di dalam talian telefon. Kita boleh "rasa" samada mereka suka atau tidak ketika berbicara dengan kita pada masa itu. Rasanya setiap daripada kita pun punya "rasa" inikan? Sesuatu yang tak disangka. Ia datang dengan sendiri. Tanpa kita selalu memikirkannya. Tiba-tiba dia muncul begitu sahaja.Ini apa yang berlaku pada hari ini.Sudah agak lama tidak menelefon emak saudaraku, Mok Su di Tanah Merah, Kelantan. Subuh tadi daku terja…