Thursday, August 29, 2013

Tetamu Datang Bertandang

Assalamualaikum...

Lebaran kali ini membawa seribu makna. Ya benar daku telah kehilangan Abah tetapi di sebaliknya pula dapat bertemu dengan mereka-mereka yang sudah lama tidak bersua muka, bertentangan mata. Baik ketika daku berada di kampung mahu pun setelah kembali ke rumah sendiri. Maka benarlah, lebaran itu menjalinkan ikatan. Bertahun-tahun lamanya tidak bersama. Kali ini dengan izin-Nya, Masya Allah kami disatukan semula. Syukur Alhamdulillah. Dalam gundah melayan perasaan kerana pemergian Abah, daku telah menerima sejumlah kedatangan tetamu. Tetamu kehormat bagi diriku. Mereka terdiri daripada adik-beradik kami suami dan isteri, bapa dan ibu saudara juga sahabat handai berserta keluarga mereka masing-masing.

Di kesempatan ini daku memohon maaf jika ada sebarang terkurang layanan. Makanan dan minuman yang disedia tidak semengah mana. Terkasar bahasa atau pun budi bicara. Harap sudi dimaafkan dan mohon jangan serik untuk kembali lagi.

Tetamu itu datangnya membawa rezeki dan berkat. Pulangnya mencuci dosa si tuan rumah. Perumpamaan yang sering daku dengari. Apakah benar kenyataan ini?

Sudi-sudikan. Jemputlah datang ke rumah!

Madu Ummi

Honey, menginjak ke usia satu tahun tujuh bulan.

* pandai sebut "abah", "abang", "kak" atau kadang-kadang "ngah" but me dia panggil "mama" or "mek", not "ummi". Oh my!

* juga boleh sebut "dah", "nak", "nak air", "bye", "bis for habis" atau apa saja perkataan yang kita sebut, honey dapat sebut sebutan yang dihujungnya seperti "tam" for "hitam". mulut kuat membebel macam mak nenek kau!

* biasanya kalau tengah bercakap dengan orang, dia cakap "bye" sambil melambai tangan. kalau orang dah nak balik dari rumah atau cerita ditonton sudah tamat, dia cakap "bis" sambil menggerakkan kedua belah tangannya. baru-baru ni pergi klinik masa nak tunggu ubat her Kak Ngah yang demam, bila me dah bayar harga ubat, dia terus say "bye" kat staff yang bertugas.

* kalau jumpa baby secara live atau tengok di dalam majalah, honey sebut "baby, baby" sambil nak kiss pipi atau dahi baby tersebut.

* bila dengar orang mengaji atau menyanyi, mulutnya mengikut sama. mengikut rentak dan irama. Tapi dalam bahasanyalah. kita memang tak faham apa! contoh yang boleh difahami so far rentak nyanyian di saluran ceria astro. honey boleh sebut "ceriaaaaaa"!

* boleh disuruh buat apa saja. pasti dia lakukan. meniru setiap aksi kami.

* kadang-kadang dia buat aksi lawak seperti melakukan pergerakan badan atau cara berjalan, kami tergelak besar. dia pun ikut gelak sama. siap memegang perutnya dan ketawa berdekah-dekah!

* kalau minta kami berhenti daripada berbuat apa-apa dia cakap "stop!" siap tunjuk guna jari telunjuknya lagi kepada kita. contoh dia tengok kak ngah ralit dok main handphone. dia terus sound her kakak "stop!" "stop!" sambil jari telunjuk menunjuk ke arah handphone!

* kalau orang lain call, sebok je dia nak bercakap juga. terutama jika abahnya yang membuat panggilan.

* pegang handphone dengan sebelah tangan jew. sebelah tangan dok cekak pinggang (jika sedang berdiri) ibu jarinya saja dok touch screen.

* bila kak ngah datang peluk ummi, dia datang jugak nak peluk ummi.

* suka tengok "pororo" & "upin & ipin". kalau tengok video di you tube, cerita dah habis honey cakap "back, back"!

* setiap kali dengar azan or tengok orang bersolat, honey cakap "bak"! : Allahuakhbar!

* suka sangat nak follow abah naik car. tak kira samada abah nak pergi kerja atau ke kedai. so sebelum abah pergi office, abah bawa honey pergi beli makanan dulu. balik rumah dan baru abah boleh pergi kerja. time nak melambai abah mesti dia suruh me dukung dia. coz tinggi sikit kedudukannya. sebelum itu berdrama lagi coz tengok me cium tangan dan pipi abah. marah ok! she's jealous on me! merajuk sekejap. so bila turn dia salam dan abah cium pipinya, baru dia okey dan cakap "bye" to abah. tersangatlah jealous terhadap kami. kami tak boleh duduk berdekatan pun! tidak dibenarkan sama sekali olehnya!

* dua, tiga hari ni ada perangai baru. time mandi or menyusu mesti nak bawa sama segala mak nenek toys yang ada. sambil mandi atau menyusu haruslah dia pegang atau peluk toys berkenaan. Grrrrrr!

* paling tak tahan, dia sebok jugak di dapur time me nak memasak. siap main tutup api gas lagi tak bagi me memasak. Dia nak ajak me baring dengannya saja di ruang tamu. dari dulu lagi dia pandai tutup api gas. sejak pandai berjalan dan tangannya dok menggagau di atas meja. salah satu punca me malas memasak sebab inilah. sambil memasak, kena dukung dia juga. aduhai!

* pandai memujuk kalau dia buat salah. guna senyuman yang manis dan body language yang nak memujuk kita. datang peluk kita dan sebagainya sambil nak kiss. tau takut buat salah. pandai pulak nak mintak maaf!

* very friendly dan sangat lasak orangnya. kalau bawa bermain di taman permainan, dia sampai tak mahu pulang! acaner? siap duduk sambil menangis tak nak balik rumah. ah sudah! payah!

* walau apa pun, honey kesayangan kami. meski perangai semakin menjadi-jadi. sesudah dimarahi, honey pasti kami gomol dan cium tak berhenti! hehe dia anti dengan abang adib. abang kuat sangat menyakat adik. tapi bila abang offer "jom makan air batu" or abang bukak tv ada cerita pororo or upin & ipin, automatically,  honey boleh click dengan abang.

honey, si madu ummi!


Saturday, August 17, 2013

Madu Ummi

Assalamualaikum...

Kak Ngahlah ni yang mengajar Honey posing gini. Si kecik ni pulak memang mengikut je orang dok suruh buat apa pun.

Friday, August 16, 2013

Pengumuman Penting

Assalamualaikum...

Nak beritahu semua
Sebolehnya satu dunia
Saya sayang mereka
Adik-beradik dan Ma saya
Arwah Abah juga serupa
Sehingga ke akhirnya
Sehingga ke hujung nyawa

Mereka kesayangan dan nyawa saya!

Tuesday, August 13, 2013

Siapa Aku Di Hatimu?

Jangan dihiraukan
Usah difikirkan lagi
Kerana aku bukan sesiapa
Untuk kamu ambil peduli

Tidak  perlu aku merayu
Untuk sekelumit rasa simpatimu
Simpan saja buat diri kamu sendiri nanti

Tiada daya dan
Tiada upaya jua
Menanggung peritnya derita di jiwa

Andai aku masih ada
Di sudut hati kecilmu
Ingatlah
Aku tidak ke mana-mana
Ada saja di pinggir sini
Setia menantikan kehadiranmu di sisi

Jangan dilupakan aku
Jangan pernah sesekali
Kerana tanpa kamu
Hidup ini tidak punya erti

Sunday, August 11, 2013

Sahabat Untuk Selamanya

Assalamualaikum...

Mereka kawan-kawan daku semasa kecil. Kawan-kawan sepermainan bermain galah panjang, kahwin-kahwin, masak-masak, main sorok-sorok, nenek si bongkok tiga, batu seremban, tuju tin, memanjat pokok, mandi sungai, geng beraya dari satu rumah ke satu rumah yang lain, sebagai teman untuk pergi ke surau, kedai, pekan sehari juga ke pasar malam. Setiap petang kami pasti akan bertemu untuk bermain pelbagai jenis mainan yang dirancang bersama-sama. Tanpa ada sekelumit pun rasa takut untuk ke sana ke mari tatkala itu. Keadaan sungguh selamat tanpa kami perlu berasa curiga. Kami membesar bersama-sama. Emak-emak kami pun berkawan baik. Hubungan mula terputus tatkala mereka mula berpindah rumah. Namun kami berjumpa kembali semasa cuti sekolah. Cumanya ini merupakan pertemuan kami semula dalam tempoh sekitar lapan tahun ini (gambar pertama : daku bersama Kak Jemah, Imah dan Mak Cik Ani). Manakala hubungan di antara kami terputus terus (gambar kedua : daku bersama Arah). Berkat bulan Syawal yang mulia juga kerana mereka mahu melawat kami sekeluarga kerana kematian my Abah, kami bertemu kembali.

Syukur Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah di atas pertemuan ini! Semoga ikatan persahabatan ini tidak akan terputus lagi. Insya Allah.

Sayang kamu ketat-ketat Kak Jemah, Imah dan Arah. Sahabat Untuk Selamanya! 

Friday, August 09, 2013

Hari Raya

Assalamualaikum...

Kami di pagi Aidilfitri. Raya kini bagaikan tiada makna. Tiada serinya beraya tanpa Abah di sisi. Cuma yang menggembirakan hati, kami lapan beradik dapat berkumpul sesama kami. Syukur Alhamdulillah. Ikatan keluarga semakin utuh dan erat!

Abah Sudah Meninggal

Assalamualaikum...

Momen kehilangan ahli keluarga menjelangnya hari raya selalunya daku tonton di kaca televisyen. Selalunya air mata pasti mengalir laju kerana turut merasai emosi yang dilakonkan watak-watak tersebut. Tetapi inilah hakikat yang sebenar. Bukan lakonan semata-mata. Realitinya kini aku telah kehilangan Abah tersayang. Mat Yusof Bin Omar telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada Subuh di akhir Ramadhan, 7.8.2013.

Ya Allah, aku redha. Jika itu takdir yang telah engkau tentukan. Sekiranya itu yang terbaik, kami relakan pemergian Abah. Sudah agak lama Abah menderita sakitnya itu. Hanya mampu terbaring tidak berdaya untuk bangun lagi buat sekian lamanya.

Jasa Abah akan tetap dikenang. Membanting tulang semaksimum mungkin demi membesarkan lapan orang anaknya. Tidak pernah sekali pun kami dipukul jika membuat kesalahan. Kasih dan sayangmu terus ku dakap erat. Abah senantiasa di sisi. Terletak istimewa di sudut hati.

Terima kasih buat saudara-mara, sahabat handai dan jiran tetangga yang datang berkunjung sama ada di rumah atau menziarahi Abah di kubur. Jasa kalian tidak terbalas. Hanya Allah yang bisa membalasnya kembali dengan memberi limpahan rezeki dan rahmat buat kalian.

Ya Allah, kasihanilah dia. Kau ampunkanlah dosa-dosanya. Semoga arwah Abah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan soleh.

Air mata sudah tidak bersisa lagi.

Sunday, August 04, 2013

Berbuka Bersama Buah Hati

Assalamualaikum...

Today iftar with my eldest sister and brother. Seronok sangat bila dapat berbuka beramai-ramai! Kami berbuka di gerai makan Kak Long tadi. Kak Long masak Tomyam Campur, Sup Ayam, Sambal Ikan Keli, Sayur Kailan Ikan Masin, Air Tembikai juga Fresh Orange. Lauk-pauk dalam plastik di atas meja tu Mr. Hubby yang beli di Pasar Ramadhan. Tahun ini giliran Abang pulang ke kampung my sil di Taiping. So tadi melepas rindu tetapi sekejap cuma.

Saya sayang adik- beradik saya. Kak Dah, Kak Na, Kak Jah, Abang Yus, Nizam, Eidi dan Asmidar. Lapan beradik kami semuanya. Bilalah agaknya kita dapat berkumpul bersama-sama?

Aku tunggu. Aku nanti saat itu!

Pasar Ramadhan

Assalamualaikum...

Me tidak berkesempatan untuk memasak sepanjang bulan Ramadhan ini. Cuma me masak Nasi Goreng Sardin pada hari pertama berpuasa. Itu pun dalam sejam lagi tinggal waktu untuk berbuka. Hari-hari seterusnya Mr. Hubby beli sahaja di Pasar Ramadhan. Mujur dia tidak kisah langsung akan itu. Malah dia yang berkata tidak perlu memasak kerana faham situasi isteri yang busy melayan si kecil Honey. Me ok saja. Tak payah masak so i'm ok with that. Terlalu banyak pilihan makanan and luckily semua makanan yang dibeli sedap belaka! Terutamanya lauk-pauk yang dibeli di Pasar Ramadhan Greenwood, Gombak. Lauk-pauk yang dimasak oleh orang Kelantan. Serasanya sedang makan di Kota Bharu sana!

Memang super duper sedap!

Deluxe Home Centre

Assalamualaikum...

Tengah renovate rumah sikit. So kami cari mozek di sini, Deluxe Home Centre Sdn. Bhd. di Taman Industri, Mentakab. Sebelum ini pun masa nak buat garaj rumah iaitu pada 5 tahun lepas, kami cari mozek di sini juga. Harganya jauh lebih murah jika dibandingkan dengan harga yang dijual di sekitar bandar Temerloh.

Tu ada gambar Honey tengah merajuk. Dia sebok dok naik tangga turun tangga. Juga dok main pemadam api di belakangnya tu. Ha! Kan Abah dah marah Honey! Hehehe...

Mode : Bimbang. Risau rumah tak siap. Raya makin dekat. Daku kalut bila dok teringat!