Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2016

Kek Batik

Assalamualaikum,Hari ni kita buat Kek Batik lagi. My kids nak bawak g jamuan kat sekolah esok. Sebelum ni buat masa ajak kawan² my kids datang beraya di rumah.Senang saja nak buat Kek Batik. My sil yang ajarkan. Memula panaskan butter. Guna setengah saja butter untuk sebungkus biskut Marie tu. Pastu masukkan susu tin. Ukuran untuk sebungkus biskut Marie gunakan setengah saja susu pekat manis tu ye? Milo kita guna habis satu paket plastik tu. Pastu masukkan biskut Marie yang kita dah patah-patahkan. Guna api slow aje ok? Kalau nak buat dalam kuantiti yang banyak, tambah-tambahkan sukatan butter, susu pekat manis dan Milo ye?Hopefully resepi ni cukup membantu kalian yang mahu mencuba buat Kek Batik. Dah siap masak semua, letak dalam bekas simpanan makanan dan masukkan dalam peti ais. Esok pas subuh kita potong kecik² Kek Batik tu. Hopefully kawan² my kids will love it macam yang I dah buat before. Hiks!😋

Sidin Cafe Temerloh

Assalamualaikum, Entah kali ke berapa kami dinner di Sidin Cafe ni. Western food terbaik so far di Temerloh selepas Cozyshack. Ke dua-dua kedai makan terletak sebaris di sebuah bangunan di Dynaton Bukit Angin. Belakang Paparich Temerloh aje. Cubalah datang try makan sekali. Korang akan singgah makan berkali-kali pula nanti. Hiks! Mana nak cara service yang bagus. Layanan staff yang mesra. Yang penting, the foods yang rasa sooooo good! Honey macam biasalah kalau ke sini, for sure dia order Spaghetti Carbonara. Her favourite. Like ever! Pasta, Burger or something to grill memang sesangat awesome. You should come and try the taste ya?

Dapur Cik Wati

Assalamualaikum,
Semalam kita pergi beraya kat rumah sahabat kita, Cikgu Julia dan Kak Murni. So hari ini kita buat balasan jemputan pula. Kita jemput kawan-kawan buat makan-makan sikit. Kita masak Puding Jagung, Sandwich Sardine, Spaghetti Carbonara, Spaghetti Bolognese dan Mee Bandung. Air pula Oren Sunquick. Alhamdulillah. Ramai yang datang jugak. Ajak jiran-jiran sekali. Seronok melayan tetamu menjamu selera. Ini baru raya!
#teamrayapahang 

Dapur Cik Wati

Assalamualaikum,Tak reti pulak nak letak tajuk post kali ni. Hiks. Sakit pinggang actually. Tetapi Cik Wati berdegil jugak nak masak-masak sebab kawan-kawan my kids nak datang beraya. Takkan nak jamu kuih raya dan sirap semata-mata. Memang taklah. Kan? So kita gagahkan diri. Start pukul 9 pagi tadi, (kacang goreng dah settle malam tadi) sampailah sekarang. Baru boleh baring dan rehat. Nak update belog dulu sebelum lena berdengkur jap lagi. Ahahaha. Jangan tak percaya. Kita memang tidur berdengkur pun. Nak-nak kalau letih yang melampau gitu. Layankan aje. Hiks!Hari ni kita pilih menu Nasi Himpit dan Kuah Kacang, Spaghetti Bolognese, Kek Batik, Air Anggur brand Sunquick dan Air Sirap. Kuih raya sikit. Cukuplah tu kot. Pastu belah malam ada adik kawan sekolah kita dulu nak datang beraya. Thanks Cik Siti dan kawannya Ina yang sudi datang ke rumah kita tadi. 😍 "Berjuruh" sangat orangnya. Nampak kita dari jauh mari datang bersalam. Hari tu ada jumpa kat luar. Kita suka orang bers…

Ikea Malaysia Turns 20

Assalamualaikum,Happy birthday to you Ikea! Turns 20 already. First time kita jumpa sekitar tahun 2000. Masa tu you dekat Jusco Damansara Utama. Happy sesangat setiap kali datang "bertemu" kamu. Banyak dah barang-barang kat rumah ni hasil bershopping di Ikea. Kalaulah boleh, seisi rumah aku hanya perlukan kamu sahaja. Tak nak dah brand lain. Hiks. Over gitu.I love you. Always. Forever.Nampak barang dalam troli tu sikit aje kan? Tapi mencecah juga angka RM500++. Gara-gara over eksaited dok memilih quilt cover buat si anak dara kita, Nur. Silap tak check the price first. I thought the price is RM59.00 sebab corak seakan nak sama dengan quilt cover idaman kalbu I jenis Ljusoga tetapi yang ni jenis Stenort dan berharga RM229.00. Made from Turkey. Single quilt cover and pillowcase. Bila tengok bill, alahai barang apa harga ratus gini, check dengan staff Ikea, quilt cover Nur rupanya. Careless betul tau! Biasanya kita check harga dulu, maklumlah takut over budget. But then terkena…