Posts

Showing posts from June, 2011

40 MINGGU NAN AJAIB

MINGGU 1

BAYI : Lapan hari selepas persenyawaan, blastocyst akan merembeskan mukus untuk menyatakan kehadirannya di dalam rahim.

IBU : Anda digalakkan makan lebih banyak Asid Folik iaitu 400 micrograms (mcg) sehari. Asid Folik diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah selain dapat mengelakkan kecacatan janin seperti Spina Bifida.

MINGGU 1 yang dimaksudkan di atas adalah pada 02052011-08052011. Agaknya dia bercantum terlekat kat dalam rahim aku sebab aku naik roller coaster masa di Universal Studios Singapore pada 01052011 hari tu kot?. Hehehe… Dan melalui trip yang jauh juga iaitu dari Johor Bahru dan Melaka. Memang tak sangka rupanya masa ni dah mula ada “isi”.

MINGGU 2

BAYI : Blastocyst
mula menggelembung dan membahagi dua kali dalam tempoh sehari. Pada hari ke-12, jumlahnya akan menjadi beribu-ribu. Setelah itu, Blastocyst disauh dengan kukuh pada Endometrium.

IBU : Dalam minggu ini pula, anda perlu mengambil makanan tambahan yang mengandungi Asid Folik, Besi dan Kalsium termasukl…

AKU HAMIL

Image
Assalamualaikum…

Aku hamil lagi. Setelah hampir 9 tahun tidak mengandung, aku akan menempuhinya lagi saat-saat itu. Dua tiga hari ni aku rasa tak sedap badan. Teringat masa di Gambang Water Park last week, aku ada merasa lawyer, eh loya-loya tapi aku ingatkan aku tertelan air di dalam kolam tu aje. Siap naik 6 Lane Racer tu lagi tau! Kecut perut aku bila memikirkannya! Dan pulak melalui trip yang jauh iaitu ke Pulau Pinang juga pulang ke Kelantan. Tiba masa nak sujud ketika bersolat, aku merasa sakit kepala yang amat. Dan terasa sekali loya-loya tu, tapi sehingga ke hari ini aku tak muntah-muntah lagi. Adib pulak bagi pihak aku yang berbuat demikian. Anak bujang aku ni pulak dok sakit. Batuk, demam dan muntah tadi. Rupanya dia ada tonsil. Merah. Tadi dah berjumpa dengan doktor dan ambil jugak MC untuknya untuk diberikan kepada cikgunya esok. Berbalik kepada aku, tadi aku berjumpa Dr. Fatimah di Klinik Rawatan Keluarga di Temerloh. Apabila Doktor bertanya bila first day last period, pan…