Skip to main content

Abah Sudah Meninggal

Assalamualaikum...

Momen kehilangan ahli keluarga menjelangnya hari raya selalunya daku tonton di kaca televisyen. Selalunya air mata pasti mengalir laju kerana turut merasai emosi yang dilakonkan watak-watak tersebut. Tetapi inilah hakikat yang sebenar. Bukan lakonan semata-mata. Realitinya kini aku telah kehilangan Abah tersayang. Mat Yusof Bin Omar telah menghembuskan nafasnya yang terakhir pada Subuh di akhir Ramadhan, 7.8.2013.

Ya Allah, aku redha. Jika itu takdir yang telah engkau tentukan. Sekiranya itu yang terbaik, kami relakan pemergian Abah. Sudah agak lama Abah menderita sakitnya itu. Hanya mampu terbaring tidak berdaya untuk bangun lagi buat sekian lamanya.

Jasa Abah akan tetap dikenang. Membanting tulang semaksimum mungkin demi membesarkan lapan orang anaknya. Tidak pernah sekali pun kami dipukul jika membuat kesalahan. Kasih dan sayangmu terus ku dakap erat. Abah senantiasa di sisi. Terletak istimewa di sudut hati.

Terima kasih buat saudara-mara, sahabat handai dan jiran tetangga yang datang berkunjung sama ada di rumah atau menziarahi Abah di kubur. Jasa kalian tidak terbalas. Hanya Allah yang bisa membalasnya kembali dengan memberi limpahan rezeki dan rahmat buat kalian.

Ya Allah, kasihanilah dia. Kau ampunkanlah dosa-dosanya. Semoga arwah Abah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan soleh.

Air mata sudah tidak bersisa lagi.

Comments

salam takziah buat T sekeluarga di atas kehilangan insan tersayang buat selama2nya.. maaf akak baru tahu sbb akak dah lama tak buka fb atau blog..
sesungguhnya daripadaNYA kita datang.. kepadaNYA jua kita kembali. kita semua pasti akan menyusul juga satu hari nnt...
nasib arwah ayah kita serupa T.. ayah akak pergi 26 Ramadan.. ayah T pergi 28 Ramadan.. memang tiada ertinya lagi raya pada ketika itu... menangis hingga kering air mata.. hingga mata bengkak & kepala berdenyut.. walaupun hati redha tp kesedihan tu tidak dapat dibendung2 kerana kita terlalu kasih kepada arwah.. walau apapun.. sentiasalah kita bersedekah membacakan al-fatihah & yassin kepada arwah tanda sayang kita kepadanya.. kerana hanya itu yang dapat membantu arwah di 'sana'... Al-Fatihah..

Popular posts from this blog

Riverside 3rd Point Beach Motel, Cherating

Klana Beach Resort, Port Dickson

Assalamualaikum...
15.9.2014
Kami tiba di Klana Beach Resort, Port Dickson pada pukul 2.00 petang. Very Islamic resort tau uols! Bacaan ayat Al-Quraan diperdengarkan di ruang lobi. First time kami datang ke sini. Terletak di atas bukit dan jalan masuknya berdekatan Ancasa All Suites Resort & Spa. Kalau nak ke Ancasa tu kita ambik jalan kanan, tapi kalau nak ke Klana Beach Resort, kita ambil jalan ke kiri. Masuk ke dalam sikit dan ambil jalan kanan. Menghadap ke arah pantai.
Masuk ke dalam bilik, berehat, mandi dan bersolat jamak Zohor dan Asar. Jam 5.00 petang, kami turun untuk mandi di kolam renang dan seterusnya turun ke pantai.
Cuaca panas terik. Sangat! Dalam pukul 6.40 petang gitu, barulah cuaca bertukar redup dan semakin menggelap. View sangat cantik seperti gambar-gambar yang I paparkan ini. So breathtaking views.
Cubalah datang sendiri dan alamilah pengalaman seperti kami. Klana Beach Resort, Port Dickson pasti menjadi pilihan kami lagi selain Eagle Ranch Resort. Cuma y…

SAVE BABY TAQHIF

Assalamualaikum...

Mohon share dan bantuan tuan puan yang budiman. Baby Taqhif merupakan bayi yang berusia 9 hari dan anak kepada my friend, Sariza Omar. Beliau memerlukan RM50K ASAP untuk membiayai operasi pembedahan kerana komplikasi jantung yang dialami oleh anaknya. Facebook beliau, Chik Eiza dan page Taqhif, Save Baby Taqhif.
Doakan Baby Taqhif sembuh dan dapat membesar dengan sihat. Pertolongan dan bantuan yang tuan puan berikan saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih.
Saya tidak mendapat sebarang faedah di dalam perkara ini. Niat cuma membantu kawan sahaja. Hanya Allah yang bisa membalas jasa baik tuan puan sekalian.
Terima kasih.
Eiza & suami, bertabahlah. Be strong for Baby Taqhif. Ini ujian Allah kepada kalian berdua. Kita berusaha, berdoa dan bertawakal. Insya Allah, Allah akan menyelamatkan Baby Taqhif.