Skip to main content

Main Masak-Masak

Assalamualaikum...

Main masak-masak katanya! Ini aje pun di antara menu yang I boleh masak. Kira bolehlah 'lepas' makan anak-beranak. Hiks! Tak pandai mana. Tak expert langsung pun bab masak-memasak ni.

Asal rajin je. Nak ke rajin masuk ke dapur tu.

Haip! Tak mo macam tu! No! No! No! 

Hihihi...

Ikan Kembung Goreng. 
Ketam Masam Manis. 
Sardine Croissants dan Spaghetti Goreng. 
Ayam Masak Kicap. 
Sayur Kobis Goreng. 
Ayam Masak Halia. 
Ikan Bawal Emas Goreng. 
Keropok Lekor. Mr. Hubby beli di Kuantan. 
Ikan Bawal Emas Bakar. 
Sayur Campur. 
Kari Ayam. 
Sotong Celup Tepung. 
Sambal Sotong. 
Sambal Sotong again!
Keropok Lekor.
Ikan Siakap Masak Stim. 
Roti Telur. 
Telur Goreng & Telur Masak Kicap. 
Nasi Goreng. 
Keropok Lekor.
Ikan Singgang & Sotong Celup Tepung. 
Nasi Goreng. 
Mee Goreng. 
Kuey Teow Goreng & Ayam Goreng. 
Ketam Masak Black Pepper.
Ayam Goreng. 
Macaroni Carbonara. Requested by cikgu dan kawan-kawan Nur. Bawak g rombongan sekolah ke Kuala Lumpur.
Baked Macaroni. 
Ikan Siakap Masak Stim. 
Tom Yam Ayam. 
Sotong Celup Tepung. Kakak I yang gorengkan. 
Telur Dadar, Ikan & Udang ni my mom yang tolong gorengkan. Masa ni sebahagian adik-beradik berkumpul di rumah.
Kuey Teow Goreng. Disediakan oleh adik ipar I. 
Telur Goreng ni my kakak yang masak. Yummilicious! 
Sayur Campur ni my sil yang masakkan. 
Ayam Goreng by Ayamas. 
Ikan Siakap Bakar. 
Cekodok ni my mom yang buat dan goreng.
Cekodok ni pulak I tambah letak Kentang. Lagi mari rasanya!
Macaroni Carbonara. 
Nasi Goreng. 
Mee Goreng. 
Sambal Ayam.
Mee Hoon Goreng Singapore. 
Mee Hoon Goreng. Karipap tu Mr. Hubby beli di Pasar Malam. Frozen. I gorengkan saja. Sedap! Boleh repeat beli lagi nanti!
Mee Goreng. 
Budu tu Budu! Hihihi...
Sotong Celup Tepung. Paling lembut gebu-gebas yang pernah I rasa. My daughter Nur yang prepare A-Z. I cuma gorengkan saja. Bukan nak memuji tetapi memang rasanya so so yummy! 
Sup Ikan Merah. 
Kuih Pau Goreng Frozen. Mr. Hubby beli di Pasar Malam juga. Sedap! Boleh repeat beli lagi nanti! 
Kuey Teow Goreng. 
Ayam Goreng. 
Ayam Masak Lemak Cili Api. 
Sambal Udang.
Ada Pisang dan Daun Salad jugak! 
Ikan Bawal Emas Masak Kicap. Anak-anak suka sangat!
Ayam Goreng. Guna tepung serbaguna. Rasa macam Ayam KFC tau! Sedap!
Ikan Bawal Emas Masak Kicap. I ulang masak lagi. I guna Kicap Pekat Jalen. Sedap!

Comments

A.I said…
kau mmg rajin masak T. aku masak simple2 je hari biasa. skang ni pon a.kman yg selalu masak. aku balik dari mencuci dare dah tak larat nk ke dapor. hehe..
Ruziawati Yusof said…
Ann, kumpul gambar dan update cerita terus. Hihi
Ruziawati Yusof said…
Sorry sis. Baru baca komen ni. Tq sudi jenguk blog kita.

Kak ai, be strong ok? I lap u!

Popular posts from this blog

Riverside 3rd Point Beach Motel, Cherating

Klana Beach Resort, Port Dickson

Assalamualaikum...
15.9.2014
Kami tiba di Klana Beach Resort, Port Dickson pada pukul 2.00 petang. Very Islamic resort tau uols! Bacaan ayat Al-Quraan diperdengarkan di ruang lobi. First time kami datang ke sini. Terletak di atas bukit dan jalan masuknya berdekatan Ancasa All Suites Resort & Spa. Kalau nak ke Ancasa tu kita ambik jalan kanan, tapi kalau nak ke Klana Beach Resort, kita ambil jalan ke kiri. Masuk ke dalam sikit dan ambil jalan kanan. Menghadap ke arah pantai.
Masuk ke dalam bilik, berehat, mandi dan bersolat jamak Zohor dan Asar. Jam 5.00 petang, kami turun untuk mandi di kolam renang dan seterusnya turun ke pantai.
Cuaca panas terik. Sangat! Dalam pukul 6.40 petang gitu, barulah cuaca bertukar redup dan semakin menggelap. View sangat cantik seperti gambar-gambar yang I paparkan ini. So breathtaking views.
Cubalah datang sendiri dan alamilah pengalaman seperti kami. Klana Beach Resort, Port Dickson pasti menjadi pilihan kami lagi selain Eagle Ranch Resort. Cuma y…

The Taaras Beach Resort & Spa, Pulau Redang

Assalamualaikum...
Day 3 at Pulau Redang
16.3.2015
Bangun bersolat Subuh dan kemudiannya keluar berjalan kaki ke lobi untuk bersarapan di cafe hotel. Segar terasa menghirup udara di sini. After makan-makan yang best super sedap delicious,  ha gitu! dan ditemani ketua chef yang sangat friendly di sini, (beliau yang suggest supaya pergi buat jungle trekking semalam), kami berjalan-jalan di sekitar resort untuk mengambil gambar buat terakhir kali. Eh! Hopefully, boley datang ke sini lagi one fine day. Hihihi...
Ha, ni baru ada gambar pool yang jelas berbanding entry semalam. Seronok je melayan bebudak ni dok bermandi-manda. Orang tak ramai so apa lagi? Ini kolam kami yang punyalah!
Masuk ke bilik, berkemas kain baju (actually tak nak balik lagi, haha!), kami pun ke lobi dengan menaiki buggy. Selepas urusan daftar keluar selesai, kami dihantar ke jeti dengan menaiki sebuah van. Tiba di jeti, kami singgah untuk lunch di sebuah kedai makan. Kedai "Orang Kelantan". Paper Kosmo suk…