Skip to main content

Kek Batik

Assalamualaikum,

Hari ni kita buat Kek Batik lagi. My kids nak bawak g jamuan kat sekolah esok. Sebelum ni buat masa ajak kawan² my kids datang beraya di rumah.

Senang saja nak buat Kek Batik. My sil yang ajarkan. Memula panaskan butter. Guna setengah saja butter untuk sebungkus biskut Marie tu. Pastu masukkan susu tin. Ukuran untuk sebungkus biskut Marie gunakan setengah saja susu pekat manis tu ye? Milo kita guna habis satu paket plastik tu. Pastu masukkan biskut Marie yang kita dah patah-patahkan. Guna api slow aje ok? Kalau nak buat dalam kuantiti yang banyak, tambah-tambahkan sukatan butter, susu pekat manis dan Milo ye?

Hopefully resepi ni cukup membantu kalian yang mahu mencuba buat Kek Batik. Dah siap masak semua, letak dalam bekas simpanan makanan dan masukkan dalam peti ais.

Esok pas subuh kita potong kecik² Kek Batik tu. Hopefully kawan² my kids will love it macam yang I dah buat before.

Hiks!😋

Comments

Chekgu Azrine said…
sedapnya..lama dah saya tak buat kek batik
Anonymous said…
nak order boleh? hihi
Ruziawati Yusof said…
Senang aje kan resepi dia. Sedap pun sedap.
Ruziawati Yusof said…
Tak open order. Kalau nak makan kita boleh buatkan.

Popular posts from this blog

Riverside 3rd Point Beach Motel, Cherating

Klana Beach Resort, Port Dickson

Assalamualaikum...
15.9.2014
Kami tiba di Klana Beach Resort, Port Dickson pada pukul 2.00 petang. Very Islamic resort tau uols! Bacaan ayat Al-Quraan diperdengarkan di ruang lobi. First time kami datang ke sini. Terletak di atas bukit dan jalan masuknya berdekatan Ancasa All Suites Resort & Spa. Kalau nak ke Ancasa tu kita ambik jalan kanan, tapi kalau nak ke Klana Beach Resort, kita ambil jalan ke kiri. Masuk ke dalam sikit dan ambil jalan kanan. Menghadap ke arah pantai.
Masuk ke dalam bilik, berehat, mandi dan bersolat jamak Zohor dan Asar. Jam 5.00 petang, kami turun untuk mandi di kolam renang dan seterusnya turun ke pantai.
Cuaca panas terik. Sangat! Dalam pukul 6.40 petang gitu, barulah cuaca bertukar redup dan semakin menggelap. View sangat cantik seperti gambar-gambar yang I paparkan ini. So breathtaking views.
Cubalah datang sendiri dan alamilah pengalaman seperti kami. Klana Beach Resort, Port Dickson pasti menjadi pilihan kami lagi selain Eagle Ranch Resort. Cuma y…

SAVE BABY TAQHIF

Assalamualaikum...

Mohon share dan bantuan tuan puan yang budiman. Baby Taqhif merupakan bayi yang berusia 9 hari dan anak kepada my friend, Sariza Omar. Beliau memerlukan RM50K ASAP untuk membiayai operasi pembedahan kerana komplikasi jantung yang dialami oleh anaknya. Facebook beliau, Chik Eiza dan page Taqhif, Save Baby Taqhif.
Doakan Baby Taqhif sembuh dan dapat membesar dengan sihat. Pertolongan dan bantuan yang tuan puan berikan saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih.
Saya tidak mendapat sebarang faedah di dalam perkara ini. Niat cuma membantu kawan sahaja. Hanya Allah yang bisa membalas jasa baik tuan puan sekalian.
Terima kasih.
Eiza & suami, bertabahlah. Be strong for Baby Taqhif. Ini ujian Allah kepada kalian berdua. Kita berusaha, berdoa dan bertawakal. Insya Allah, Allah akan menyelamatkan Baby Taqhif.