Skip to main content

Syafakallah Abang

Semoga Allah sentiasa merahmati kalian berdua. Diberikan kekuatan diri dan dilindungi Allah selalu. Dengan semakin beratnya ujian yang DIA beri, semoganya kalian terus kekal beristiqamah kepada-Nya. Terus tabah dan sabar menghadapi dugaan yang bakal mendatang.

Harapannya, doa-doa kami selama ini untuk melihat Abang pulih kembali akan Allah makbulkan. Suatu hari nanti. Dengan izin-Nya jua. Inshallah. InshaAllah.

Keep on fighting Abe. Please pray for him guys. Thank you again for all the duas. Hanya Allah sahaja yang mampu membalas jasa baik kalian mendoakan Abang.

Apakah Hikmah Allah Datangkan Dugaan, Cubaan Dan Ujian

Rabiatul Adaweeyah
1 year ago

Setiap hamba Allah yang hidup di muka bumi pasti berhadapan dengan pelbagai dugaan dan rintangan. Ujian yang diturunkan oleh Allah pasti berbeza, tetapi atas sebab yang sama.

Di saat kesedihan dan hampa dalam menempuhi dugaan itu, sudah pasti kita hampir tewas dan tertanya dengan kesal, mengapa ujian berat itu diturunkan kepada kita? Bahkan mengapa ujian tersebut begitu berat sekali?

Sebagai hamba Allah yang lagi tidak berupaya, wajar diambil ujian itu dengan hikmah walau sesulit manapun ia.

Allah SWT mempunyai alasan tersendiri dalam merencanakan hal yang terbaik untuk setiap umatnya. Tidaklah Allah jadikan sesuatu kejadian itu dengan sia-sia tanpa apa-apa rahsia tersendiri, hatta hikmah sehelai daun buruk yang luruh dari pohon yang telah mati.

Kadang-kadang kita lupa, Allah sebenarnya rindu kepada rintihan hambanya yang mungkin sudah lama melupaiNya. Bahkan alpa untuk mengadu masalah dan tempat kita bergantung segala.

Keterangan Lanjut
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ‘Kami telah beriman’, sedang mereka tidak diuji lagi?”

Al-Ankabut: 2

Sebenarnya, terdapat begitu banyak hikmah dan sebab Allah menurunkan ujian kepada hambanya, iaitu:

1- Sebagai Penguji Kesabaran

Allah ingin menguji dan mengukur sejauh mana ketabahan manusia. Sama ada tergolong dalam golongan sabar atau hambanya yang sering berputus asa. Sesungguhnya mereka yang lulus adalah yang sabar dan reda, bukan bersedih dan meratap.

Firman Allah;

“Dan sungguh akan Kami berikan cubaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.”

Al-Baqarah: 155

2- Menguji Keimanan HambaNya

Allah SWT ingin mengetahui gerangan hambanya yang masih teguh akidah dan imannya melalui ujian yang diberikan. Sesiapa yang tidak mempunyai keimanan kuat pasti tidak berkesabaran tinggi, lalu mencari jalan penyelesaian lain yang menyimpang daripada ajaran Allah SWT, seperti mempercayai jin dan berbuat syirik.

Bagi golongan yang memiliki keimanan yang tinggi, sudah tentu akan menyerahkan semua keadaan dan penyelesaian kepada Allah. Bahkan bersedia dengan ujian mendatang.

Ada juga dalam kalangan manusia yang beriman tetapi masih tewas apabila berhadapan dengan ujian. Lalu ujian ini juga sebagai alat untuk menguji sejauh mana keimaan itu dapat bertahan, sama ada akan runtuh atau semakin bertambah. Jadi, berpeganglah pada prinsip ‘Allah menurunkan ujian kerana Dia sayang kepada hamba-hambanya’.

3- Dianugerahkan Ganjaran Dan Pahala

Dengan ujianlah Allah SWT akan melipatgandakan ganjaran pahala bagi orang yang sabar dan pasrah, selain diberikan martabat yang lebih tinggi. Contohnya, dihadiahkan dengan sedekah yang banyak dari seseorang selepas diberi ujian kemiskinan.

“Dari Saad bin Abi Waqqash dia berkata: Aku pernah bertanya, ‘Wahai Rasulullah! Siapakah orang yang paling berat cubaannya?’ Baginda menjawab: ‘Para nabi, kemudian orang-orang soleh, kemudian yang sesudah mereka secara berturut menurut tingkat kesolehannya. Seseorang akan diberi ujian sesuai dengan kadar agamanya. Bila dia kuat, akan ditambah cubaan baginya. Kalau dia lemah dalam agamanya, akan diringkankan cubaan baginya. Seorang mukmin akan tetap diberi cubaan, sampai dia berjalan di muka bumi ini tanpa dosa sedikitpun’.”

Hadis Riwayat al-Bukhari

4- Sebagai Cara Menghapuskan Dosa

Setiap hamba Allah pasti tidak dapat lari daripada berbuat keburukan dan dosa. Bagaimana caranya untuk mengurangkan atau menghapuskan dosa selain daripada bertaubat? Salah satunya adalah mengharungi ujian.

Bagi golongan yang menerima ujian dan sabar menghadapinya dengan penuh syukur dan reda, Allah akan menghapuskan kesalahannya dan mengangkat darjatnya.

5- Membuang Sikap Ujub Dan Takabbur

Sesetengah golongan yang tidak berhadapan dengan ujian berat Allah SWT selalunya menyangka bahawa mereka adalah golongan yang lebih beriman dan disayangi Allah.

Namun, ujian Allah bermaksud bahawa semua hambanya adalah sama disisiNya, yang akan menerima ujian dalam setiap langkah hidup mereka.

Jadi, golongan yang sombong ini menyangka mereka tidak diuji kerana keimanan dan kepatuhan mereka, padahal Allah sedang menyarankan kepada mereka untuk mendekatkan diri kepadaNya.

6- Didikan Allah SWT Kepada Hambanya

Allah turut mendidik hambaNya melalui ujian. Hal ini supaya seseorang hamba itu menjadi kuat dan tidak takut dengan sebarang dugaan yang menghalanginya kelak.

Contoh terbaik adalah, junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Sejak kecil, Baginda sudah diuji sebagai anak kecil yang kehilangan ibu-bapanya sehinggalah kepada perjalanan dakwah Baginda.

Ternyata didikan Allah SWT melalui ujian telah melahirkan sosok-sosok yang berkeperibadian tinggi dan sentiasa bersyukur dan gembira dengan ujian yang diturunkan kepadanya.

7- Peringatan Untuk Menghargai Kehidupan di Dunia Dan Akhirat

Ujian Allah juga diturunkan sebagai peringataan, antaranya untuk mengingatkan manusia bahawa ada kehidupan lain selepas kematian iaitu alam Akhirat yang menuntut semua amalan manusia semasa hidup.

Bagi golongan yang bersyukur pasti akan sedar kesilapan lalu dan lebih menghayati indahnya peluang yang diberikan kepadanya. Ini kerana ujian juga sebagai teguran dan bentuk kasih sayang dariNya.

Oleh itu, hal terpenting dalam mengharungi ujian adalah cara untuk menghadapi dan mengambil hikmah dari setiap kejadian yang datang itu. Jangan pernah ragu akan janji dan pertolongan Allah, Allahlah yang berkuasa membalikkan keadaan, Allahlah layak membuatkan hambanya tersenyum atau bersedih.

Jadi hayati dan laluilah setiap ujian itu dengan reda kerana setiap ketetapan yang dijadikan Allah adalah terbaik!

via https://tazkirah.net

Comments

Popular posts from this blog

Riverside 3rd Point Beach Motel, Cherating

Klana Beach Resort, Port Dickson

Assalamualaikum...
15.9.2014
Kami tiba di Klana Beach Resort, Port Dickson pada pukul 2.00 petang. Very Islamic resort tau uols! Bacaan ayat Al-Quraan diperdengarkan di ruang lobi. First time kami datang ke sini. Terletak di atas bukit dan jalan masuknya berdekatan Ancasa All Suites Resort & Spa. Kalau nak ke Ancasa tu kita ambik jalan kanan, tapi kalau nak ke Klana Beach Resort, kita ambil jalan ke kiri. Masuk ke dalam sikit dan ambil jalan kanan. Menghadap ke arah pantai.
Masuk ke dalam bilik, berehat, mandi dan bersolat jamak Zohor dan Asar. Jam 5.00 petang, kami turun untuk mandi di kolam renang dan seterusnya turun ke pantai.
Cuaca panas terik. Sangat! Dalam pukul 6.40 petang gitu, barulah cuaca bertukar redup dan semakin menggelap. View sangat cantik seperti gambar-gambar yang I paparkan ini. So breathtaking views.
Cubalah datang sendiri dan alamilah pengalaman seperti kami. Klana Beach Resort, Port Dickson pasti menjadi pilihan kami lagi selain Eagle Ranch Resort. Cuma y…

SAVE BABY TAQHIF

Assalamualaikum...

Mohon share dan bantuan tuan puan yang budiman. Baby Taqhif merupakan bayi yang berusia 9 hari dan anak kepada my friend, Sariza Omar. Beliau memerlukan RM50K ASAP untuk membiayai operasi pembedahan kerana komplikasi jantung yang dialami oleh anaknya. Facebook beliau, Chik Eiza dan page Taqhif, Save Baby Taqhif.
Doakan Baby Taqhif sembuh dan dapat membesar dengan sihat. Pertolongan dan bantuan yang tuan puan berikan saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih.
Saya tidak mendapat sebarang faedah di dalam perkara ini. Niat cuma membantu kawan sahaja. Hanya Allah yang bisa membalas jasa baik tuan puan sekalian.
Terima kasih.
Eiza & suami, bertabahlah. Be strong for Baby Taqhif. Ini ujian Allah kepada kalian berdua. Kita berusaha, berdoa dan bertawakal. Insya Allah, Allah akan menyelamatkan Baby Taqhif.