Skip to main content

The Taaras Beach Resort & Spa, Pulau Redang

Assalamualaikum...

14.3.2015

Ingat nak naik ferry pukul 9.00 pagi, tapi dinasihatkan oleh staff hotel supaya menaiki ferry at 10.30 pagi. Sebab ferry pertama tidak berhenti terus di tempat penginapan kami, iaitu di The Taaras Beach Resort & Spa. Kena naik boat lain bagai pulak. So, kami ke Pasar Payang dahulu. Beli makanan untuk kami anak-beranak. Nasi Dagang ter. Kuih-muih lagi. Alahai! Rasa nak beli semua! Semua ok? Sedak blako teh!

Tunggu punya tunggu, sampai jugak ferry kami. Lewat 1/2 jam dari waktu yang dijadualkan. Siot je kami dok menunggu. Sabar ajelah! Dengan tempat menunggu yang sesak. Aish!

Dan yeah, selama satu jam perjalanan, kami pun tiba di Pulau Redang. Ada van persis si Alphard telah sedia menanti kami. Perjalanan dari jeti ke Hotel Taaras Beach Resort & Spa lebih kurang 20 minit menaiki van tersebut.

Berehat sebentar di lobi. Dijamu air dan towel basah sejuk untuk mengelap muka. Waaaa... So refreshing! Wangi jew bau face towel tu. Rasa tak mau pulangkan balik kat depa ja. Hihi.

Settle hal check in, harga bilik, garden view di atas bukit around RM700 per night. Kami dibawa ke bilik hotel dengan menaiki buggy. Puas hati dengan bilik. Spacious! Kamar mandinya juga. Gambar tidak ada ye? Lantaran hand phone Samsung Note 3 ku jatuh ke dalam air laut.

Selepas makan foods yang dibeli di Pasar Payang, bersolat jamak Zohor dan Asar, kami ke pantai dan kolam renang. Waaaaa! Cantik sangat pantainya korang! Private beach gitew! Allah!  Kagum yang amat! Rasa nak menangis pun ada sebab view maha cantik. In heaven sero.  Anak-anak pun seronok dok mandi kolam. Sebab mereka aje dok mandi di pool tu. Mana tak heavenkan? Pool pun cantik jew. Googlelah. Aku pasti korang akan terpesona sama. Terkesima gitew. Hihi.

Daripada dok mandi di kolam, kemudian, ke pantai untuk mandi laut pula. Aku dok kat bawah teduhan kerusi kayu je. Temankan Honey main pasir yang halus memutih itu. Anak-anak dok mandi laut. Mr. Hubby kelihatan duduk bersembang dengan seorang Pak Cik yang dok rendam kaki di dalam pasir. Baru lepas baik kena stroke. Sementara aku duduk berbual dengan Makcik (isteri Pak Cik tadi). Orang Melaka. Seronoklah berbual dengan orang Melaka. Mereka mesra gitew. Anak menantu dan cucu mereka dok mandi laut jugak. So, adalah teman nak berborak. Terima kasih Mak Cik. Siap ajak ke rumahnya di Jasin, Melaka. Hihi.

So nak dijadikan cerita, sebelum nak balik ke bilik, gatallah nak berposing di tepian pantai. Bila Adib dah siap ambik gambar I, dia beri hand phone kat I. So bila dia berjalan nak mandi lagi, terlanggar my tangan. Jatuhla my toy tu.

Sedih!

Mujur ada hand phone Oppo Find 7 Mr. Hubby. So, guna hand phone ni until now.

Dinner kami order aje. Ada dapat contact number dari menantu Mak Cik tadi. So settle hal dinner.

Ikan Bakar sedap uols! Dinner gini dia caj RM100++.

Till then. Bye for now!

Comments

Assalamualaikum Tie...

aduh sedihnya T bila dengar pasal hp yg jatuh dlm air laut tu... mgkin dah bukan rezeki ye T. Mujur ada juga sikit gambar utk kenangan. akak org tganu pun blom sampai lagi ke sini T.... akak tumpang tgk sini jelah.. hihi..
Ruziawati Yusof said…
Sis ratna,
hand phone tu jatuh kat kaki t je. Tp tenggelam dek air laut. Ada je kat rumah ni. Cuma x boleh baiki. Hubby kata berkarat. T pun x tengok2 pun hand phone tu. X sampai hati. Guna hp oppo hubby je slama ni. Tapi smlm dia dh bli t hand phone baru. Laju je dok update blog. Hihi
Sis nk tanye, berapa kos nk ke hotel? hotel suggest private boat rm 235 two way utk seorang.. kalau naik ferry boleh ye? berape eh? kadang2 hotel ni dia suggest care dia padahal ade je cara lain yg lagi murah..

hope sis boleh bantu.. sy nk ke sane bulan november ni.. tq so much!

Popular posts from this blog

Riverside 3rd Point Beach Motel, Cherating

Klana Beach Resort, Port Dickson

Assalamualaikum...
15.9.2014
Kami tiba di Klana Beach Resort, Port Dickson pada pukul 2.00 petang. Very Islamic resort tau uols! Bacaan ayat Al-Quraan diperdengarkan di ruang lobi. First time kami datang ke sini. Terletak di atas bukit dan jalan masuknya berdekatan Ancasa All Suites Resort & Spa. Kalau nak ke Ancasa tu kita ambik jalan kanan, tapi kalau nak ke Klana Beach Resort, kita ambil jalan ke kiri. Masuk ke dalam sikit dan ambil jalan kanan. Menghadap ke arah pantai.
Masuk ke dalam bilik, berehat, mandi dan bersolat jamak Zohor dan Asar. Jam 5.00 petang, kami turun untuk mandi di kolam renang dan seterusnya turun ke pantai.
Cuaca panas terik. Sangat! Dalam pukul 6.40 petang gitu, barulah cuaca bertukar redup dan semakin menggelap. View sangat cantik seperti gambar-gambar yang I paparkan ini. So breathtaking views.
Cubalah datang sendiri dan alamilah pengalaman seperti kami. Klana Beach Resort, Port Dickson pasti menjadi pilihan kami lagi selain Eagle Ranch Resort. Cuma y…

SAVE BABY TAQHIF

Assalamualaikum...

Mohon share dan bantuan tuan puan yang budiman. Baby Taqhif merupakan bayi yang berusia 9 hari dan anak kepada my friend, Sariza Omar. Beliau memerlukan RM50K ASAP untuk membiayai operasi pembedahan kerana komplikasi jantung yang dialami oleh anaknya. Facebook beliau, Chik Eiza dan page Taqhif, Save Baby Taqhif.
Doakan Baby Taqhif sembuh dan dapat membesar dengan sihat. Pertolongan dan bantuan yang tuan puan berikan saya dahului dengan ucapan ribuan terima kasih.
Saya tidak mendapat sebarang faedah di dalam perkara ini. Niat cuma membantu kawan sahaja. Hanya Allah yang bisa membalas jasa baik tuan puan sekalian.
Terima kasih.
Eiza & suami, bertabahlah. Be strong for Baby Taqhif. Ini ujian Allah kepada kalian berdua. Kita berusaha, berdoa dan bertawakal. Insya Allah, Allah akan menyelamatkan Baby Taqhif.